Reparera och se över bilen

Inför sommaren och vintern är det dags att se över bilen. Om man under sommaren har tänkt att köra långt kan det vara väl värt att kolla upp så att allt fungerar på bilen, att det finns tillräckligt med kylarvätska och motorolja och att däcktrycket är tillräckligt. Detta för att undvika att det blir ett ofrivilligt stopp någonstans.

Inför vintersäsongen kan det vara bra att gå igenom bilen, så att inte listerna är torra och dörrarna fryser fast. Man bör också mäta mönsterdjup på vinterdäcken som ska sättas på. Under vintern får bilen utstå en hel del på grund av kylan och de hala vägarna. Inget är tråkigare än att bli ståendes i kylan med en bil som inte fungerar på någon avlägsen landsväg långt från civilisationen.

Så här sköter du din bil

Aftonbladet tipsar om hur du kan sköta din bil på ett bra och enkelt sätt som även nybörjare klarar. Att byta oljefilter, lampor och kolla däcktrycket klarar de flesta. De rekommenderar dessutom att däcken fylls 10-15% över det angivna trycket, så att de rullar bättre och mindre bränsle förbrukas. Mönsterdjupet på däcken kan kollas enkelt med en femkrona, där djupet ska uppgå till toppen av femman, då är det exakt 3 millimeter. Dessutom kan det vara bra att kolla i instruktionsboken när kamremmen senast byttes, för att undvika ett motorhaveri.

Om man dessutom låter serva bilen regelbundet, så ökar motorns livslängd, bränsleförbrukningen minskar och körningen blir säkrare.