När är det dags för nya däck?

En del av oss gör däckbyte efter bestämda serviceintervaller, andra gör det efter uppmaning vid bilbesiktningen eller i värsta fall efter att vi fått böter av polisen.

sh_car_tread_tyre_218141614

Att gå efter intervaller är en säker metod, men kan innebära att du byter i onödan på en bil som inte används så mycket. Att byta efter besiktning innebär oftast att det bara är antingen vinter- eller sommardäck som kollas, eftersom du oftast besiktar under samma årstid. Bäst är att låta en yrkesman undersöka och avgöra, till exempel när du gör din årliga bilservice.

Tidigare har många av oss överlåtit det här på den lokala gummiverkstaden, men idag kan du reducera dina kostnader drastiskt genom att istället beställa dina däck på nätet.

Vad säger lagen?

Enligt svensk lagstiftning måste dina sommardäck ha ett mönsterdjup som är minst 1,6 mm och vinterdäcken ska ha minst 3,0 mm. Vinterdäck ska användas under perioden 1 december – 31 mars, dubbdäck är tillåtna 1 oktober – 15 april. Dubbdäck får i vissa fall användas under andra perioder om väglaget kräver det. OBS! I vissa städer finns lokala regler om att dubbdäck inte får användas i stadsdelar. Läs mer vad Tranportstyrelsen.se  skriver.

När är däcken för gamla?

Det finns inget bäst-före-datum som du kan hitta på dina däck. Det beror på att det är många faktorer som avgör hus snabbt dina däck åldras:

  • körstil
  • lufttryck
  • förvaring
  • belastning
  • användning

Kontrollera därför själv med jämna mellanrum genom att titta på däcken. När däcket börjar bli gammalt uppstår sprickor, bubblor och andra deformeringar. Upptäcker du det så är det definitivt dags för däckbyte.

När däcken har blivit fem år bör de kontrolleras minst en gång per år. När de är tio år bör de bytas ut oavsett om mönsterdjupet är lagligt eller inte.

Däckskador

Ibland händer det att ett däck skadas genom att du kör på något: en trottoarkant, något vasst föremål eller av andra orsaker. Kontrollera eventuella skärskador, repor eller bulor med en däckexpert innan du fortsätter använda det skadade däcket.