Dakarrallyt

En av världens allra tuffaste biltävlingar, ja troligtvis den allra tuffaste är Dakarrallyt som inte bara är otroligt lång utan också körs i tuff terräng, ofta i karga ökenlandskap och utanför vanliga vägar.

Första upplagan av Dakarrallyt gick av stapeln år 1979 och kördes mellan den franska huvudstaden Paris och Senegals huvudstad Dakar i västra Afrika.

Under 1980-talet skiftade sträckningen något, dock alltid med start och mål i Paris respektive Dakar.

I början av 1990-talet började dock sträckningen ändras aningen mer radikalt. År 1992 till exempel gick tävlingen mellan Paris och Kapstaden i Sydafrika och år 2000 mellan Dakar och den egyptiska huvudstaden Kairo.

På grund av diverse oroligheter i nordvästra Afrika flyttades rallyt till Sydamerika år 2009, men behöll ändå namnet Dakarrallyt. Under de senaste åren har tävlingens sträckning varierat med mestadels start och mål i den argentinska huvudstaden Buenos Aires.

Årets upplaga, som ägde rum mellan 4 och 17 januari tidigare i år, startade ”som vanligt” i Buenos Aires. Därefter gick färden mot norra Chile och Iquique. Efter en sväng i Bolivia vände sedan tävlingen tillbaka mot målet i Buenos Aires. Totalt mätte årets tävling 9 000 km.